En svært fornøyd folkedansere fra Leikarringen Noreg har hatt en flott tur til Bornholm. Alt var lagt til rette for at vi og de andre folkedanserne skulle trives.
Det er lang bussreise fra Drammen til Ystad. Flere stopp underveis gjorde at vi fikk både mat og drikke og beveget oss noe.
Vi var fremme i Ystad i god tid før ferjeavgang. Verken sjåføren eller vi andre hadde vært med på å rygge bussen inn på ferja. Trailerne måtte gjøre samme øvelse. Men personbilene kjørte inn på vanlig måte og de kunne snu og kjøre ut. Nå gledet alle seg til god middag og en rolig overfart.
Fra Rønne til Hasle feriepark var det ca. 15 minutters kjøring. Vi er fremme så sent at innen alle er installert, var det tid for å gå til ro.
Lørdagen opprinner med strålende solskinn. Etter en god frokost, går turen til Rønne idrettshall. Her skal vi øve på fellesdanseprogrammet som skal benyttes på søndag. Vi har brukt mye tid på å trene hjemme, så vi føler at vi er godt forberedt.
Etter lunsj tok bussen oss til Rønne for å bli med på en byvandring. På Store Torv var det en samling av fine motorsykler.
En gitarist spilt svingende musikk og Aud og Mildfrid lot seg inspirere til å danse sving til glede for oss alle.
Guiden førte oss rundt i Rønne. Det var mange fine bygninger og mye historie som vi fikk høre. Rønne er Bornholms største by med ca. 14000 innbyggere. Byen er administrasjonssenter for Bornholms regionskommune.
Rønnes minste hus og Skt. Nicolai kirken var et par av de mange bygningen vi fikk høre historien om. Honning kan en også få kjøpt. Betalt med kort.
På kvelden var alle samlet i Nyvest Centeret i Aakirkeby. Deilig lang middag med forrett, hovedrett og dessert. Kvelden ble avsluttet med dans. Alle gruppene skulle lære bort noen få danser hver.
Strålende dag med sol og fint vær for aktiviteter ute. Vi reiser østover til Gudhjem hvor vår første fremsyning er i havneområdet. Etter oss kommer Vallda Folkedanslag fra Halland i Sverige.
Bussen går videre til Svaneke hvor også havneområdet er arena for fremsyningen.
Fra Wikipedia er følgende hentet om Svaneke:
Svaneke er en havneby i Svaneke Sogn på det nordøstlige Bornholm i Danmark. Byen hadde 1138 innbyggere (1. januar 2004).
Byen ble grunnlagt i 1555 og er en av Danmarks minste kjøpsteder. Svanekes kjøpstadsstatus har i stor grad preget byen, noe man kan se rundt havnen og torvet hvor kjøpmennene bygde store gårder som fortsatt kan bli sett i dag. Det var også en av Svanekes store kjøpmenn som i 1816 sto for utbygningen av byens havn, noe som var med på føre mer handel og liv til byen. Havnen ble ødelagt av stormfloden i 1872 i en sådan grad at det meste måtte gjenoppbygges igjen. Samtidig ble det valgt å utvide havnen betydelig slik at store dampskip fikk plass til å legge til.
Svaneke er især kjent for sitt store silderøykeri. Siden 1750 har man også brygget øl i byen, kun avbrutt av en kort pause. Det nåværende bryggeri, Svaneke Bryghus, ble åpnet i 2000, og var da et av Danmarks første mikrobryggerier.
Turismen spiller i dag en stor rolle for byens næringsliv.
Vanntårnet er tegnet av arkitekt Jørn Utzon.
På havna treffer vi gamle kjente folkedansere fra Danmark. Pia og Knut har for mange år siden bodd i Norge og har danset i Leikarringen Noreg. Nå er de på ferie på Bornholm. Det ble et hyggelig gjensyn.
Turen går videre til Hammershus borg på nordspissen av øya. Det blir tid for medbragt lunsj i solskinnet. Under lunsjen treffer vi 2 bornholmske kvinnelige folkedansere med tradisjonelle hodeplagg. De var flotte, men svært forskjellige som bildene viser.
.
Det blir tid for en rusletur for å høre på en konsert med folkemusikere. Noen rekker også en tur opp på borgen. For andre blir det tid for kaffe og is.
Oppholdets høydepunkt blir her hvor alle gruppene møtes for en felles fremsyning. Det blir trangt når Bornholms Folkedansere (DK), Hallingeberg Dansgille (S), Söderringen (S), Virestads Folkdanslag (S), Leikarringen Noreg (N), Norddjurserne (DK), Vallda Folkdanslag (S) og Kvista Folkedansgille (S) tar plass på dansegolvet. Det blir trangt, men det går bra.
Dagen avsluttes med middag i teltet på Halse Feriepark og dans i 2 telt om kvelden. AUd få sin fortjente bustadkake.
Dansen var fint organisert, så det ble en svært hyggelig avslutning på oppholdet med broderring og nydelige felespill.
Dansen var fint organisert, så det ble en svært hyggelig avslutning på oppholdet med broderring og nydelige felespill.
Karin og Aud testet vannet tdligere på dagen.
Det var så bra at Aud, Sonja og Per synes at det godt med dukkert i bassenget før kvelden ble avsluttet.
Det er tidlig opp på mandag. Ferja går kl. 1000. Selv om det blåser og noen er bekymret for været, gikk det helt bra. Ingen ble sjøsyke.
Freden hjemover går på samme måte som fredag med passe kjøreetapper hvor alle får beveget seg litt.
Det er mer trafikk gjennom Göteborg enn sjåføren forventet, så matstoppen blir på Vikingagrillen.
Vi stopper på Strømsø bussterminal litt over kl. 2200 om kvelden.
Vi har hatt en fin og hyggelig tur til Bornholm og Tur- og arrangementskomiteen og leikleder Kristin har gjort en flott jobb. PÅ bussen før vi kom til Drammen fikk de gode ord og stor applaus. Åvar takket alle danserne, musiker Ragnar Hosøygard og vår gode sjåfør en god innsats.